Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Keskity yhteen asiaan kerralla

.

Kun keskityt yhteen asiaan kerralla, onnistut siinä. Kun toistat tätä riittävän pitkään, menestyt.

Käytännössä kuitenkin suurin osa ihmisistä käyttää osan tai suurimman osan päivästä joko siirtymällä nopeasti tehtävästä toiseen tai tehden tasapainotellen kahta tai useampaa asiaa samanaikaisesti.

Esimerkiksi kun luet tätä artikkelia, kuunteletko samalla musiikkia tai radiota? Keskusteletko jonkun kanssa? Seuraatko samalla puhelimeesi tulevia viestejä? Ajatteletko huomista palaveria?

Monisuorittaminen, multitasking, on painopisteen siirtämistä tehtävästä toiseen nopeasti peräkkäin. Se antaa illuusion, että teemme tehtäviä samanaikaisesti. Siitä ei todellakaan ole kysymys. Multitasking on kuin pelaisi tennistä kolmella pallolla. Ja se on todella vaikeaa.

Monisuorittamisen myytti

Vaikka monisuorittaminen saattaa näyttää säästävän aikaa, psykologit ja neurotieteilijät ovat havainneet, että se voi aiheuttaa meille paljon stressiä ja itse asiassa heikentää tehokkuutta.

Psykiatri Edward Hallowell on määritellyt monisuorittamisen ”myyttiseksi toiminnaksi, jossa ihmiset uskovat voivansa suorittaa kaksi tai useampia tehtäviä samanaikaisesti yhtä tehokkaasti kuin yhden tehtävän”.

Paljon riippuu siitä, mitä olet tekemässä. Joistakin ihmisistä musiikin kuuntelu työn aikana tekee heistä luovempia, koska tehtävät käyttävät erilaisia ​​kognitiivisia toimintoja.

Voimme tehdä kahta asiaa samanaikaisesti, jos ne ovat rutiininomaisia ja automaattisia. Voimme lukea kirjaa ja kuunnella musiikkia tai kutoa sukkaa ja katsella televisiota.

Mutta kun yrität tehdä yhtä aikaa kahta asiaa, jotka vaativat enemmän aivojen kognitiivista kapasiteettia, kohtaat ongelmia.

Vaikka aika, joka aivoiltamme kuluu tehtävien vaihtamiseen, voi olla vain muutama sekunti tai vähemmän, se ratkaisee. Jos puhumme kahden asian tekemisestä, jotka voivat vaatia todellista keskittymistä, kuten tekstiviestien lähettäminen ja autolla ajaminen, se voi olla kohtalokasta.

Multitaskaaminen ei toimi

Kun meillä on rajoitetusti aikaa, monen asian tekeminen samanaikaisesti tuntuu olevan täydellinen ratkaisu. Se on nopeampaa kuin niiden tekeminen peräkkäin. Vai onko?

Vaikka sinusta tuntuu, että nopea vastaaminen sähköpostiin ja sitten taas artikkelin kirjoittamiseen palaaminen on hienoa ja tehokasta monisuorittamista, tieteelliset tutkimukset todistavat muuta.

Joka kerta kun siirryt toiseen tehtävään, menetät aikaa. Sinun pitää joka kerta uudestaan palauttaa mieleen toisen tehtävän ydinasiat ja samalla unohtaa edellinen tehtävä. Täyden keskittymisen palauttaminen uuteen asiaan vie siksi aina aikaa.

Koska aivot eivät pysty täysin keskittymään monisuorittamiseen, ihmisellä kestää kauemmin suorittaa tehtäviä ja hän on altis virheille. Kun yrität suorittaa useita tehtäviä samanaikaisesti tai vuorotellen niiden välillä, virheet lisääntyvät. Töiden tekeminen kestää paljon kauemmin, usein kaksinkertaisen ajan tai enemmän, kuin jos ne tehtäisiin peräkkäin.

Monisuorittamisen, multitasking, ei ole ihmisen tuottavuutta ajatellen viisasta. Se on paremminkin tehokas tapa tehdä monta asiaa huonosti. (multipasking)

Multitaskaaminen on tietokoneen käyttöjärjestelmälle hyvä ominaisuus, mutta ihmisille silkkaa tyhmyyttä.

Aivoilta puuttuu arkkitehtuuri kahden tai useamman tehtävän suorittamiseen samanaikaisesti.

Yrittäminen tehdä monia asioita ei vain vahingoita tuottavuuttamme, vaan myös kykyämme oppia.

Monisuorittamisen illuusio

Vaikka saattaa vaikuttaa siltä, ​​että suoritamme useita tehtäviä samanaikaisesti, todellisuus on, että työskentelemme vain yhden tehtävän parissa kerrallaan.

Multitasking-illuusio saavutetaan avaamalla sähköposteja, tallentamalla dokumentti ja suoratoistamalla äänikirjaa peräkkäin niin nopeasti, että se näyttää samanaikaiselta.

Monisuorittaminen johtaa suorituskyvyn heikkenemiseen verrattuna tehtävien suorittamiseen yksitellen. Lisäksi on huolestuttavaa, että sitä pidetään tehokkaana.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että monisuorittaminen johtaa liialliseen uskoon omasta kyvystään siihen. Emme vain ole huonoja monisuorittamisessa, emme myöskään näytä pystyvän ymmärtämään sitä.

Onneksi on olemassa vaihtoehtoinen tapa lisätä tehokkuutta: tehdä asioita yksi kerrallaan.

Miten torjut monisuorittamisen

Keskittyminen yhteen tehtävään estää rajallisten voimavarojen jakautumisen useaan suuntaan.

Kun omistaudut yhdelle tehtävälle kerrallaan, suoritat tehtäviä tehokkaammin ja tunnet olosi varmemmaksi kykyjesi suhteen. Olet myös vähemmän stressaantunut määräaikojen tai tavoitteiden noudattamisesta.

Miten sitten siirtyä moniajosta yhden tehtävän keskittymiseen? Siihen on olemassa muutamia käytännön strategioita:

  • priorisoi tehtäviäsi ja keskity ensin tärkeisiin tehtäviin. Valitse joka päivälle yksi tärkeä tavoite tai tehtävä, jonka vähintään teet.
  • luo häiriötön työympäristö. Sulje pois kaikki digitaaliset ja fyysiset häiriötekijät, kuten sähköposti-ilmoitukset ja puhelin.
  • hyödynnä Pomodoro-tekniikkaa, joka jakaa työskentelyn ajanjaksoihin ja taukoihin, pakottaen täyden keskittymisen lyhyeksi ajaksi.
  • pidä säännöllisiä taukoja virkistääksesi mieltäsi ja välttääksesi uupumusta.

.

Tee useita asioita missä voit, vaihda tehtävää, jos on pakko mutta keskity yhteen asiaan niin paljon kuin mahdollista parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi.

.

Menestyneet ihmiset tietävät, että heidän on tehtävä monia asioita ja tehtävä ne tehokkaasti. Siksi he keskittävät aikansa ja energiansa yhden asian tekemiseen kerrallaan ja tärkeiden asioiden tekemiseen ensin. Peter Drucker

.

Keskittymisen merkitystä menestymisessä käsitellään laajemmin kirjassani Menestymisen taito.  Voit ostaa sen kaikista tunnetuimmista verkkokirjakaupoista, esimerkiksi tästä.