Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

KISS: Keep it simple, stupid.

Tunnettu kirjainlyhenne tuo vahvasti esiin ajatuksen, että yksinkertaisuus on parempi kuin monimutkaisuus.

Jännityskirjailija Lee Childin suosittujen kirjojen päähenkilö Jack Reacher on vienyt yksinkertaistamisen pitkälle. Reacher on eläkkeellä oleva Yhdysvaltojen maavoimien sotilaspoliisin majuri.

Reacherin sääntö numero 1 on oman elämänsä yksinkertaistaminen. Hän kantaa mukanaan niin vähän tavaraa kuin mahdollista. Matkustaessaan ympäri USA:ta hänellä on yleensä mukanaan välttämättömien päällä olevien vaatteiden lisäksi vain lompakko ja hammasharja.

Hän on ymmärtänyt, että sinä et omista tavaroita, ne omistavat sinut. Omistaminen tekee riippuvaiseksi.

Pelkistäessään elämänsä Reacher pystyy joka tilanteessa keskittymään vain esillä olevaan asiaan, ilman tavaroiden tai muiden turhien asioiden taakkaa.

Mitä vähemmän meillä on muuttujia käsillä jossain tilanteessa, sitä vähemmän on myös mahdollisuuksia epäselvyyteen, väärinymmärrykseen tai huonoon toteutukseen.

Yksinkertainen elämä voi olla hieno asia

Mutta yksinkertaistaminen voi käytännössä osoittautua hankalaksi. Olemme sidoksissa ja tottuneet niin moniin asioihin, että olemme eksyksissä monimutkaisuuden keskellä.

Siksi kannattaa miettiä, miten yksinkertaistamisen voi tehdä yksinkertaiseksi.

Sen sijaan, että yrität tehdä kaiken kerralla, yrität yksinkertaistaa koko elämäsi saman tien, kannattaa aluksi keskittyä vain yhteen tai muutamaan asiaan.

Yksinkertaisuus on polku.

Yhden asian voi jokainen meistä yksinkertaistaa, ottaa ensimmäisen askeleen.

Aloita siis yhdestä asiasta ja toteuta se saman tien. Jos se tuntuu toimivan, jatka sitä huomenna. Tai yritä lisäksi jotain toista juttua. Äläkä yritä liikaa, ota iisisti.

Se yksi asia voi esimerkiksi olla:

Ota periaatteeksi vain yksi asia kerralla: Seuraava asia jonka valitset, tee vain sitä. Pane kaikki muu sivuun, sulje puhelin, tietokone, sähköposti ja keskity vain yhteen tehtävään. Kun luet jotain, unohda kaikki muu. Kun menet kävelylle, unohda työt, musiikki, puhelin, keskity vain luontoon. Kun kirjoitat, unohda kaikki muu. Kun kuuntelet musiikkia, unohda kaikki muut. Yksi asia kerrallaan on yksinkertainen asia, ja sen voit tehdä vaikka heti.

Toinen helppo (?) asia voisi olla:

Siivoa yksi paikka: Valitse yksi paikka kotoasi tai työpaikalta ja siivoa se ylimääräisestä tavarasta. Heitä ne pois, myy, lahjoita tai varastoi. Se voi olla vain yksi pieni paikka, työpöytä, osa työpöytää, työpöydän yksi laatikko, keittiön hylly, olohuoneen sohvapöytä, vaatehylly, tms.

Kun katselet ympärillesi päivän mittaan ja mietit asioiden tärkeyttä tai ei-tärkeyttä, huomaat varmasti enemmänkin asioita, joista voi karsia, joita voi vähentää tai joista voi kokonaan luopua.

Sano esimerkiksi ei jollekin asialle: sitoudumme usein liian helposti liian moniin asioihin. Sano joskus ei jollekin asialle tai tehtävälle, jätä se väliin tai lopeta se kokonaan. Sinulla ei ole kerta kaikkiaan aikaa kaikelle.

Siitä se yksinkertaistaminen alkaa. Olet ottanut ensimmäisen askeleen. Tartu hetkeen.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *