Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Olet varmaan joskus ihmetellyt, miksi epäonnistumista voidaan pitää hyvänä ja tärkeänä asiana. Epäonnistumistahan pitää välttää. Epäonnistunut ihminen on luuseri.

Mutta näin ei ole.  Epäonnistumisesta on nimittäin myös hyötyä.

Jokainen meistä epäonnistuu toistuvasti ja usein.

Onnistuakseen täytyy olla myös mahdollisuus epäonnistua. Virheitä saa tehdä. Jos ei saisi tehdä, miten voi edes yrittää mitään?

Itse olen omaksunut erityisesti sen puolen epäonnistumisista, että niistä voi ja pitääkin oppia.

Tätä osaa epäonnistumisissa korostavat myös juuri äsken ilmestyneen kirjan, Mahtava moka­ – Uskalla, opi ja menesty, tekijät Mikko Kuitunen ja Mika Sutinen.

Kuitusen mukaan pahin virhe on teko, josta ei opita mitään. Tärkeintä ei ole itse virhe tai sen tekijä, vaan se, että virheestä opitaan.

”Ajattelen, että se joka tekee eniten virheitä, voittaa”, Kuitunen sanoo.

Mika Sutinen on puolestaan todennut, että mokaa pitäisi ajatella yrityksessä ”tahattomana investointina”, josta kuuluu hyötyä.

Luuserista menestyskirjailijaksi

Lopullisesti minut on kuitenkin saanut vakuuttumaan epäonnistumisen ”voimasta” kirjailija J.K. Rowling, Harry Potter – kirjojen tekijä.

Hän piti vuonna 2008 puheen Harvardin yliopistosta valmistuville opiskelijoille. Hän käsitteli puheessaan epäonnistumista ja mielikuvitusta. Puhetta on katsottu netissä yli 3,5 miljoonaa kertaa.  Se kannattaa katsoa ja kuunnella tai lukea.

Puheeseen perustuva kirja Tästä alkaa elämä on ilmestynyt juuri myös suomeksi.

Menestyksestään Rowling kiittää niitä hetkiä, jolloin tunsi pahiten epäonnistuneensa.

Seitsemän vuotta valmistumisensa jälkeen ”olin epäonnistunut totaalisesti. Poikkeuksellisen lyhyt avioliittoni oli romahtanut, olin työtön yksinhuoltaja, ja niin köyhä kuin nykypäivän Britanniassa on mahdollista olla joutumatta kadulle”.

Työttömyyskausinaan hän muokkasi käsikirjoitusta romaaniinsa Harry Potter ja viisasten kivi. Hän lähetti sen kahteentoista kustantamoon, jotka kaikki hylkäsivät sen.

Lopulta Bloomsbury Publishing maksoi käsikirjoituksesta 1­500 puntaa sillä ehdolla, että Rowling suostuisi laittamaan kirjan kanteen vain nimikirjaimet. Naiskirjailijan kun ei uskottu kiinnostavan poikalukijoita.

Ensimmäinen kirja julkaistiin 1997. Tällä hetkellä Harry Potter-kirjoja on myyty yli 500 miljoonaa kappaletta yli 80 eri kielellä.

Mitä Rowling sanoi epäonnistumisesta

Antakaamme kirjailijan itsensä kertoa:

”En aio seisoa tässä ja kertoa, että epäonnistuminen on hauskaa. Tuo jakso elämässäni oli synkkä eikä minulla ollut mitään aavistusta tulevaisuudestani ja siitä, mitä lehdistö on sittemmin esittänyt eräänlaisena sadunomaisena tarinana. En silloin tajunnut kuinka pitkälle tunneli ulottui ja pitkän aikaa kaikki valo sen päässä oli enemmänkin toive kuin todellisuus.”

”Siis miksi puhun epäonnistumisen hyvistä puolista? Yksinkertaisesti siksi että epäonnistuminen tarkoitti kaiken epäolennaisen karsimista pois. Lakkasin teeskentelemästä itselleni, että olisin jotain muuta kuin mitä olin, ja aloin suunnata kaiken energiani sen työn viimeistelyyn, joka merkitsi minulle jotain. Jos olisin onnistunut jossain muussa, en ehkä olisi koskaan löytänyt päättäväisyyttä menestyäkseni sillä yhdellä elämän alueella, jolle todella uskoin kuuluvani. Olin yhtäkkiä vapaa, koska suurin pelkoni oli toteutunut, ja olin edelleen hengissä ja minulla oli yhä tytär, jota jumaloin, ja minulla oli vanha kirjoituskone ja mahtava idea. Ja niin pohjalla olemisesta muodostui se vankka perusta, jolle rakentaisin elämäni.”

”Te ette ehkä koskaan epäonnistu siinä määrin kuin minä tein, mutta jonkinlainen epäonnistuminen elämässä on väistämätöntä. On mahdotonta elää ilman, että epäonnistuu jossain, ellet sitten elä niin varovaisesti, että elämä jää kokonaan elämättä – jolloin vasta epäonnistutkin todella.”

”Tietous siitä, että olet noussut vastoinkäymisistä viisaampana ja vahvempana, merkitsee että olet tästedes varma kyvystäsi selviytyä. Et voi koskaan todella tuntea itseäsi, tai ihmissuhteittesi kestävyyttä, ennen kuin molempia on testattu vastoinkäymisissä. Tällainen tuskallisesti hankittu tieto on todellinen lahja ja se on ollut minulle paljon arvokkaampi kuin mikään loppututkinto.”

Epäonnistuminen tarkoittaa kaiken epäolennaisen karsimista. J.K. Rowling

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *