Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Sydänkesä lähestyy. Nyt alkaa olla aika ottaa iisisti, höllätä, hengittää pari kertaa syvään ja rentoutua. Yrittää unohtaa ainakin hetkeksi kiireet ja paineet.

Sanotaan, että loman alkaessa kestää viikon päästä kokonaan eroon töihin liittyvistä ajatuksista. Voi kai ajatella, että jos saa tai pitää vain kaksi viikkoa lomaa, ensimmäinen viikko menee työstä irrottautumiseen ja toinen viikko töihin valmistautumiseen. Ei hyvä.

Siksi loman alussa – tai oikeastaan jo lomaan valmistautuessa – pitäisi yrittää päästä lomatunnelmaan kiinni mahdollisemman nopeasti.  Toisaalta on tietysti usein niin, että lomalle lähtiessä viimeiset päivät töissä voivat olla normaalia kiireisempiä työstä poistumiseen liittyvien järjestelyjen johdosta.

Mutta loman alettua on syytä irrottautua nopeasti sähköpostien ja muiden viestien vilkuilusta ja muusta ei-välttämättömästä yhteydenpidosta työhön.

Lomalla pitäisi olla varaa ottaa iisisti ja vitkutella tai jopa laiskotella täysillä, olla ottamatta itselleen, ainakaan kovin paljon, sitovia tehtäviä, menoja ja tekemisiä.

Lomamoodiin siirtymisessä voi ottaa käyttöön siihen sopeuttavia käytäntöjä: : kesälomavitkuttelu, kesän älä-tee-lista sekä stoalaisen rauhallisuuden kehittäminen.

Kesälomavitkuttelua

Vitkuttelu eli asioiden, töiden, tehtävien aloittamisen lykkääminen, on kaikille ihmisille tuttu asia. Sitä pidetään yleensä huonona piirteenä tai toimintamallina, erityisesti työelämässä. Mutta yksityiselämässäkin se voi joskus olla ikävää ja stressaavaa.

Vitkuttelulla on kuitenkin myös positiiviset puolensa, jos asiaa vähän tarkemmin penkoo.

Luoville ihmisille tai kenelle tahansa luovaa työtä tai tehtävää tekevälle luomisprosessiin kuuluu luonnollisena osana vaihe, jolloin tehtävä ei tunnu etenevän Silloin on pakko ottaa tuumimistauko, kotvia, niin kuin eräs tulkinta asialle on ilmaistu. Kotvimisen aikana on yleistä puuhailla kaiken muun kanssa ja hoitaa erilaisia rästissä olevia asioita. Kotvimisessa ihmisen mieli, alitajunta, tekee työtä puolestamme, ja heureka, jonkin ajan kuluttua tukkeena ollut asia ratkeaa ja prosessi lähtee taas eteenpäin.

Kysymys ei olekaan varsinaisesta vitkuttelusta, vaikka se siltä ulkopäin voi näyttää.

Kesälomalla voi ottaa käyttöön kotvimisen ja sitä vastaavan vitkuttelumallin. Kesälläkin on yleensä tehtävä asioita, varsinkin jos sinulla on puoliso, perhe tai kesämökki, tai kaikki nämä. Kesäloma on lyhyt, mutta joskus siihen halutaan pakata liikaa asioita.

Vaikka sinulla on tehtävälistalla töitä, kuten perennapenkin kitkeminen, ulkohuussin tyhjennys, laiturin korjaus ja muita vastaavia pikkuaskareita, ne kannattaa ottaa kesälomalla löysemmin. Ja sen voit tehdä vitkuttelemalla.

Sijoita kaikkein ikävin asia ensimmäiseksi lomatehtävälistallesi, vaikkapa ulkohuussin tyhjennys (paitsi jos se ei ala jo vuotaa yli).  Sitten alat lykätä sen tekemistä, vitkutella.

 Kun jotain asioita pitää kuitenkin kesälläkin tehdä, voit vitkutella tekemällä muita listalla olevia, mutta ainakin vähän mukavampia asioita. Ja jossain vaiheessa huomaatkin, että kaikki muut asiat on tehty ja samaan tapaan tartut myös ikävimpään tehtävääsi.

Tee itsellesi kesäloman älä-tee-lista

Tehtävälistoilla on omat käyttäjänsä, kannattajansa ja vastustajansa. Niiden hyöty on kuitenkin yleisesti tiedostettu, vaikka ne eivät välttämättä sovikaan kaikille tai tuota apua toiminnan tehostamiseen.

Tehtävälistojen vastustajatkin voisivat kokeilla – erityisesti kesällä – täysin toisenlaista listaa, tehtävälistalle käänteistä älä tee – listaa, eli listaa asioista, jotka sinun kannattaisi vähentää elämästäsi kesän tai ainakin kesäloman aikana.

Älä tee -lista on muistuttaja kaikista asioista, joita sinun ei pidä tehdä kesällä, jos haluat saada kaiken irti lyhyestä kesästä ja kesälomasta.

Kokoa tälle älä tee -listalle kaikki ne asiat, toiminnat ja tavat, joita et todellakaan tarvitse kesäloman aikana. Ne liittyvät tavalla tai toisella työhön tai työssäoloajan arkeen, mutta estävät sinua täysin irrottautumasta vapaalle, rentoutumasta ja elämästä hieman eri tavalla.

Tällaisten asioiden tekemisen voit lopettaa ainakin kesän ajaksi. Ne voivat liittyä esimerkiksi sähköpostiin, sen jatkuvaan seuraamiseen, muihin yhteydenpitomuotoihin, sosiaaliseen mediaan, uutisten jatkuvaan seuraamiseen, ruokailutottumuksiin, liikuntaan (tai liikkumattomuuteen), lukemiseen, TV:n katseluun, jne. Jo tällaisten asioiden pohtiminen ja kirjaaminen voi tuoda yllättäviä ahaa-elämyksiä ja kirkastaa asioiden tärkeysjärjestystä.

Älä tee -lista on kätevä työkalu, jonka avulla voit keskittyä paremmin kesästä ja kesälomasta nauttimiseen ja myös akkujen lataamiseen tulevaa syksyä silmälläpitäen.

Ota iisisti. Ota stoalainen asenne.

Työelämän jatkuva kiire kuluttaa henkisiä voimavaroja. Erityisesti huolehtiminen asioista, jotka ovat oman hallinnan ulkopuolella, aiheuttaa turhaa stressiä.

Stressiä voi pyrkiä hallitsemaan. Se lähtee siitä, että teet vain sen, mitä pystyt tekemään juuri nyt. Sinun ei kannata murehtia tulevista töistä tai kiireistä. Niihin et voi juuri tässä hetkessä vaikuttaa.

Et voi aina myöskään suoraan vaikuttaa stressin aiheuttajaan, mutta pystyt vaikuttamaan olotilaasi sillä, miten suhtaudut asiaan.

Ainakin kesällä kannattaa noudattaa stoalaista elämänfilosofiaa ja -asennetta.

Stoalainen filosofi Epiktetos sanoi aikanaan: “Älä pyri siihen, että kaikki tapahtuisi kuten haluat, vaan halua kaiken tapahtuvan niin kuin se tapahtuu. Silloin elämäsi on tasaista virtaa.”

Stoalaiset opettivat, että hyvän elämän tavoittelussa ihmisen on tärkeää keskittyä asioihin, joihin hän voi itse vaikuttaa. Joihinkin asioihin emme voi vaikuttaa lainkaan, joihinkin vain rajallisesti (tällaisesta esimerkkinä menestyminen yhteiskunnassa tai ihmissuhteissa) – mutta on olemassa myös asioita, jotka ovat täysin omissa käsissämme.

Kesäloman sää on esimerkiksi yksi asia, johon ei juuri voi vaikuttaa. (Paitsi etsiytymällä paikkaan, jossa tietää suurella varmuudella olevan toivotun kaltainen sää.)

Suomen suven sade ja mahdollinen kylmyys kannattaakin ottaa asiana, joihin on vain sopeuduttava ja etsittävä niiden puitteissa kesän hyviä puolia.

Se, mitä haluat tai haluatte perheesi kanssa tehdä, on taas lähes täysin omissa käsissäsi.

Riippuu tietysti kunkin henkilökohtaisesta tilanteesta ja asenteesta, mitä kesältä ja kesälomalta odottaa, mutta suurimmalle osalle kai irtaantuminen työn sidonnaisuuksista ja paineista sekä yhdessäolo lähimpien ihmisten kanssa ovat pääasioita. Niiden toteuttaminen ilman rasittavaa pakkoa tehdä jotain hyödyntää parhaiten kesän mahdollisuudet.

Kesälle voi olla myös tavoitteita, esimerkiksi opiskelu tai itsensä kehittäminen jossain harrasteessa. Jos ne ovat mielekkäitä, ja tuovat elämään merkitystä, ne kyllä täyttävät tehtävänsä.

Mutta väkisin kesään tai kesälomaan ahdetut pakottavat tavoitteet eivät välttämättä ole oikea tapa viettää parasta aikaa, mitä Suomessa on tarjolla.

Nyt on sopiva aika vuodesta vitkutella ja ottaa iisisti. Menestymisen taitokin jää kesätauolle elokuun puoliväliin saakka.

Toivotan lukijoille terveyttä sekä lämmintä, aurinkoista ja kaikin puolin onnistunutta ja rentouttavaa kesää.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *