Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Tehtävien ja töiden lykkäämisestä, vitkuttelusta, on tullut entistä helpompaa. Mutta se tarkoittaa samalla sitä, että tehtävien ja töiden aloittamisesta on tullut vaikeampaa!

 Siihen on vaikuttanut jatkuvasti kasvava joukko erilaisia tekniikan ja sosiaalisen median innovaatioita.

Ottamalla käyttöön yksinkertaisia keinoja, voit kuitenkin torjua vitkuttelun uhkaa ja helpottaa aloittamista. Näistä jutun loppupuolella kaksi esimerkkiä.

Vitkuttelun apuvälineet ennen ja nyt

Kun henkisen työn tekijällä neljäkymmentävuotta sitten oli vaikeuksia aloittaa jotain ei niin kiintoisaa tehtävää, hän saattoi lukea vielä kerran aamun lehden, soittaa tuttavalleen ja rupatella hetken, mennä häiritsemään naapurihuoneen työkaveria tämän puurtaessa täysillä raporttiaan tai mennä taukohuoneeseen kahville ja/tai tupakalle.

Nyt hänellä on lisäksi apunaan aloittamisen lykkäämisessä älypuhelin ja sen kautta avautuva netin koskaan tyhjentymätön tietotulva, tekstiviestit, sähköposti, Teams, Zoom, Skype, Slack, Messenger, WhatsApp, Telegram, WeChat, Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat, Tiktok – ja mitä kaikkea muuta onkaan viime kuukausina tullut markkinoille.

Asioiden lykkäämisestä, vitkuttelusta on tullut entistä helpompaa. Ja ainakin joidenkin tilastojen mukaan vitkuttelu on myös lisääntynyt. Kroonisia, jatkuvasti viivytteleviä ihmisiä on erään amerikkalaisen  tutkimuksen mukaan noin kaksikymmentä prosenttia. Vielä 1970-luvulla vain 4–5 % ihmisistä ilmoitti pitävänsä itseään vitkuttelijoina. Määrä on nelin- tai viisinkertaistunut muutaman vuosikymmenen aikana.

Paras keino tehdä aloittamisesta helpompaa on lopettaa kaikkien, tai ainakin mahdollisimman monen, edellä mainittujen sovellusten käyttö. Samalla tuottavuutesi ja mielenrauhasi paranee oleellisesti.

Yksinkertainen keino, miten helpottaa aloittamista

Aloita jo tänään joku vaihe, osa tai tehtävä ja jätä se hieman kesken, vaikka pystyisit tekemään sen loppuunkin. Silloin jatkaminen siitä on huomenna helpompaa, koska jo tiedät, mitä pitää tehdä. Samalla pääset nopeasti kiinni toimintaan ja siitä on helppoa jatkaa seuraavaan vaiheeseen tai tehtävään.

Ernest Hemingway käytti tätä tapaa kirjoittaessaan romaanejaan. Hänellä oli aina lopettaessaan päivän kirjoitusurakkansa selvillä, miten tarinan jatkuisi seuraavana päivänä. Silloin hän ei jäänyt jumiin jatkaessaan kirjoittamista.

Keinoa voi yrittää käyttää myös kodin askareissa. Jos haluat aloittaa siivoamisen huomenna, ota pölynimurin jo tänään illalla esille ja jätä sen keskelle olohuoneen lattiaa. Silloin jatko, eli varsinainen siivoaminen on huomenna helpompaa.

Yleensä menetelmä toimii, mutta joskus siinä voi käydä kuin Viiville ja Wagnerille.

Päällystä ikävä asia sokerilla ja torju vitkuttelu

Olet varmaan monen muun lailla joskus ajatellut, miksi lääkeyhtiöt päällystävät lääkkeet sokeripitoisella tai makealla aineella. Syy on tietysti se, että makeus on yksinkertainen ja tehokas tapa tehdä karvas pilleri helposti nieltäväksi.

 Sama periaatetta voi soveltaa omaan ajatteluumme ja toimintaamme. Jos sinulla on taipumusta lykätä asioiden aloittamista, näin pääset alkuun:

  1. Ajattele jotain tehtävää, jonka aloittamista usein lykkäät.
  2. Ajattele jotain asiaa, mitä tykkäät tehdä.
  3. Tee päätös, ettet koskaan tee (2) paitsi tehdessäsi (1) tai sen jälkeen.

Päätä esimerkiksi:

Voit ponnistella vitkuttelun läpi yhdistämällä sen, mitä vastustat, siihen, mitä rakastat. Tapa ei vain kannusta tekemään ikävänä pitämääsi asiaa, se saattaa jopa tehdä siitä ilon.

Vitkuttelun ja aloittamisen merkityksestä menestymisessä voit lukea kattavammin kirjassa Menestymisen taito.  Voit ostaa kirjan kaikista tunnetuimmista verkkokirjakaupoista, esimerkiksi tästä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *