Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Aloita silloin kun se on mahdollista. Pienetkin mahdollisuudet kannattaa käyttää hyväksi.

Tilaisuus ei kuitenkaan aina tule kello kaulassa. Suuriin tilaisuuksiin ei yleensä ole ripustettu siitä osoittavaa kylttiä.

Mahdollisuus tai tilaisuus on jotain, jota odotamme kuin kuuta nousevaa. Uskomme, että kun se tulee kohdallemme, huomaamme sen heti ja tartumme varmasti siihen.

Joskus näin voikin tapahtua. Kun olet 25. varasijalla johonkin työhön tai koulutuspaikkaan pyrkiessäsi, ja jostain syystä sinulle soitetaan, että nyt olisi paikka tarjolla, osaat varmasti tarttua tilaisuuteen.

Entä jos mahdollisuus tuleekin soittona jonkin mielenkiintoisen TV-sarjan aikana tai keskellä yötä? Voi olla, ettet halua tai jaksa nousta ylös vastaamaan puheluun. Ja tilaisuus menee ohi.

Tai saat hienon tarjouksen kirjeessä, jonka ajattelet olevan tavanomaista mainospostia ja heität avaamatta roskakoriin.

Tartu hetkeen, luota huomiseen mahdollisimman vähän. – Horatius

Anna onnelle mahdollisuus

Psykologian tohtori Richard Wiseman on löytänyt neljä perusperiaatetta, joiden avulla uusia tilaisuuksia voi paremmin löytää ja hyödyntää.

Hänen mukaansa onnekkaat ihmiset ovat taitavia luomaan, huomaamaan ja hyödyntämään sattuman tuomia mahdollisuuksia. He tekevät tätä eri tavoin, verkostoitumalla, omaksumalla rennon otteen elämään ja olemalla avoin uusille kokemuksille.

Hänen mielestään ensimmäinen ja tärkein periaate on: Maksimoi sattuman mahdollisuudet.

Onni ei tapahdu tyhjiössä. Se kasvaa, kun lähdet kotoa. Sano kyllä kutsuille, kokeile uusia harrastuksia, tapaa uusia ihmisiä.

Onnekkuus riippuu paljon muista ihmisistä. Mitä enemmän sinulla on ystäviä ja tuttavia, sitä todennäköisemmin kuulet heiltä asioita ja ideoita, joita voit käyttää niitä onnekkaina mahdollisuuksina.

Kun kohtaat paljon uusia tilaisuuksia, niihin on mahdollista tarttua ja aloittaa käyttämällä niitä hyväkseen. Onni on hyväksikäytetty mahdollisuus.

Aloittaminen onnistuu helpommin, kun sille avautuu uusi mahdollisuus: asuinpaikkasi viereen avataan uusi kuntosali tai joogaopisto; voitat ilmaisen kielikurssin arvonnassa; työnantajasi tarjoaa mahdollisuutta aloittaa uusi harrastus; tutustut sattumalta henkilöön, jolta saat vinkin houkuttelevasta uudesta työpaikasta, jollaisesta olet pitkään haaveillut.

Sattuma suosii valmistautunutta mieltä. Louis Pasteur

Käytä nykyiset pienetkin mahdollisuudet

Usein odotat tällaisia tilaisuuksia aivan turhaan. Voi hyvin olla, että nykyinen elämäsi ja tilanteesi on jo täynnä mahdollisuuksia, joita et vain näe. Niiden käyttäminen ja aloittaminen sillä, joka sinulla jo on, luo aina enemmän mahdollisuuksia tulevaisuudelle.

Pienetkin mahdollisuudet kannattaa käyttää. Älä odota täydellistä tilaisuutta. Kaikki suuri on alkanut pienestä.

Sinulla voi olla hyvä tutkinto tai pitkä kokemus. Oletko käyttänyt kaikki niiden tarjoamat mahdollisuudet? Tuntuuko sinusta, että sinulla on tietoa ja taitoa, jota voisit hyödyntää nykyistä paremmin? Mitä voit tehdä asialle? Miten päästä alkuun?

Tenniksen moninkertainen Grand Slam-voittaja Arthur Ashe on antanut tähän tilanteeseen hyvän neuvon: Aloita siitä mitä olet. Käytä mitä sinulla on. Tee mitä pystyt.

Toimi kuin kotikokki, joka käy läpi ruokakaapin ja jääkaapin tähteet ja miettii, mitä niistä saisi aikaan. Mitä välineitä ja ruoka-aineita sinulla on ja mitä niistä on mahdollista aloittaa tehdä. Joskus olen itse ollut tilanteessa, jossa näin on pitänyt toimia ja tulos on yleensä ollut odottamattoman hyvä.

Saatat tuntea paljon ystäviä ja tuttavia erilaisissa asemissa, tehtävissä ja sosiaalisessa mediassa. Oletko miettinyt, miten heidän yhteyksiään tai heidän tuntemiensa ihmisten yhteyksiä voisi käyttää hyödyksi? Mitä tietoa heillä on, jota tarvitset? Voisivatko jotkut heistä pystyä auttamaan sinua eteenpäin urallasi.

Merkittävä osa työpaikosta täyttyy nykyään henkilösuhteiden kautta syntyneiden kontaktien ja hakemusten avulla.

Jos uskoo onneen, tilanne on kuten yrittäjä ja miljardööri Richard Branson on sanonut: ”Mahdollisuudet ovat kuin linja-autot, aina tulee toinen”.

Uskalla aloittaa ja kokeilla

Joskus voit nähdä mahdollisuuden, mutta pelkäät sen todennäköisesti tuottamaa vaivaa ja työtä ja sen sisältämää riskiä, etkä uskalla aloittaa. Kysy silloin itseltäsi, kuinka suuri menetys olisi, jos epäonnistuisit. Niin kauan kuin se olisi siedettävä, se on kaikki mitä sinun tarvitsee tietää. Ota seuraava askel ja katso, mitä tapahtuu.

Keksijä Thomas Edison on sanonut: Useimmat ihmiset eivät uskalla aloittaa ja menettävät mahdollisuuden, koska se on pukeutunut haalariin ja näyttää työltä. Kun ajattelee, että jokin asia on vaikeaa ja mahdotonta tehdä, se myös jää sellaiseksi.

Pidä itsesi henkisesti valmistautuneena ja ymmärrä, että mahdollisuutta ei voida mitata pelkästään sen koon perusteella. Jos pystyt aloittamaan ja tarttumaan tilaisuuteen, riippumatta siitä kuinka pieni se on, sinun pitää tehdä se. Et voi koskaan tietää, onko sillä mahdollisuutta muuttua suureksi.

Vältä näitä asioita

Kun kyse on eteesi tulevien mahdollisuuksien hyödyntämisestä on tärkeää välttää tekemästä joitakin asioita kaikin keinoin:

Menestyvä henkilö on se, jolla oli mahdollisuus ja joka tarttui siihen. Roger Babson

Voit lukea lisää aloittamisesta, vitkuttelusta ja sen torjumisesta kirjasta Aloittamisen taito. Voit ostaa sen tästä.

Onnekkuudesta ja sattumasta menestymisessä voit lukea kattavammin kirjassa Menestymisen taito.  Voit ostaa kirjan kaikista tunnetuimmista verkkokirjakaupoista, esimerkiksi tästä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *