Elämässä ei kaikki ole omassa hallinnassasi. Jos uskot niin, kannattaa asiaa miettiä uudestaan. Muuten voit aiheuttaa itsellesi paljon vahinkoa.
Hallintaharha on yksi monista ajattelun virheistä. Se saa meidät uskomaan, että meillä on tilanne tai toiminta täysin kontrollissamme. Näin on kuitenkin hyvin harvoin. Elämää ei voi hallita. Hallintaharha auttaa kuitenkin meitä usein pysymään onnellisina. Siksi se on suosittua.
Todellista elämänhallintaa on kyky erottaa asiat, joihin voi itse vaikuttaa niistä, joille ei voi mitään. Yksi tapa ajatella asiaa on pohtia, minkälaista ”peliä” pelaat elämässäsi, sen eri vaiheissa tai yksittäisessä tilanteessa. Ratkaisevaa on, miten suuri osuus tuurilla tai sattumalla on kyseisessä toiminnassa tai tilanteessa. Asiaa yksinkertaistaen vaihtoehtoina ovat shakki, pokeri tai ruletti.
Shakkia
Shakki on yksi harvoista peleistä, joissa voittajan ratkaisee lähes puhtaasti taito, ei onni. Shakissa ammattilainen voittaa amatöörin sata kertaa sadasta pelikerrasta.
Jos haluat elämässäsi pelata/elää lähes täysin varman päälle, suuntaa ajatuksesi, mielenkiintosi ja ponnistuksesi shakkiin: pyri toimimaan alueilla, joissa toiminnan tulokset perustuvat pääasiassa itse hankkimaasi tietoon, taitoon ja kokemukseen. Tällöin sattuman, oman vaikutuksesi ulkopuolella olevien tekijöiden merkitys, on pieni. Saat mitä haluat, mihin pyrit, mihin tähtäät.
Menestys perustuu aina osittain perittyyn lahjakkuuteen ja ominaisuuksiin, joissa tietysti onni on mukana. Mutta valtaosin se, kuinka hyvä ja menestynyt lakimies, kirurgi, insinööri, kelloseppä, koodari tai hitsaaja sinusta tulee, on kiinni omasta tahdostasi, motivaatiosta ja työnteosta.
Sinun kannattaa keskittyä niihin asioihin, joihin voit oikeasti vaikuttaa.
Pokeria
Mutta on myös elämänalueita, harrastuksia, töitä tai toimintoja, joissa jo etukäteen tietää (tai pitäisi tietää) sattumalla ja tuurilla olevan merkittävä osuus. Silloin pelin nimi on pokeri. Tärkeintä on tällöin tietää, minkälaista roolia sattuma näyttelee. Kuten pokerissa, hyvä pelaaja pystyy, peliä seuraamalla ja lukemalla, arvioimaan todennäköisyyksiä riittävällä tarkkuudella ja luopumaan pelistä, milloin ei ole juuri mahdollisuuksia voittaa. Vain siten pystyy pokerin tyyppisissä peleissä menestymään. Nettipokerin pelaajista vain noin 8 prosenttia voittaa tutkimusten mukaan pitkällä aikavälillä.
Esimerkiksi yrittäminen, yrityksen perustaminen ja johtaminen, ei ole shakkia. Se muistuttaa enemmän pokeria. Siinä onnen osuus on kaikesta huolimatta suuri. Perustettavista yrityksistä vain osa jatkaa toimintaansa 5 vuoden kuluttua. Yrityksen menestymiseen vaikuttavia asioita on paljon, ja niissä onnen ja sattuman vaikutus voi olla tuntuva.
Myös monilla muillakin alueilla pelin nimi on pokeri. Aina kun joudut ottamaan riskin ja sattuman huomioon, kyseessä on pokeri. Mahdollisuudet menestyä ovat esimerkiksi kirjailijoilla, taiteilijoilla ja monessa muussa ammatissa, joissa menestymiseen liittyy sattumaa, samaa suuruusluokkaa kuin ammattimaisilla pokerinpelaajilla.
Rulettia
Elämänhallinnan toisessa ääripäässä on ruletti. Siinä menestyminen on täysin sattumasta, tuurista kiinni. Kasino voittaa aina, ainakin pitkän päälle. Voit tietysti joskus päästä voittoputkeen, kuula voi pysähtyä 5 tai 7 tai 10 kertaa peräkkäin punaiselle. Se on täysin todennäköisyyksien rajoissa. Jos silloin osaat lopettaa, hyvä, olet voittanut. Mutta putken toistaminen kerrasta toiseen on utopiaa. Ammattimaisia ruletin pelaajia ei ole.
Myös lottoaminen on todennäköisyysrulettia. Ihmiset ottavat kuitenkin elämässään tietoisesti suurempiakin riskejä kuin parin lottorivin hinnan. Lähteminen ohittamaan edellä ajavaa autoa kaarteessa on monille tosielämän rulettia, voisiko sanoa venäläistä rulettia.
Osakesijoittaminen voi olla pokeria tai rulettia, teoriassa myös shakkia. Kokemus, ammattitaito ja järkevä ajattelu auttavat tiettyyn määrään asti, lähinnä ne estävät sortumasta perusvirheisiin.
Täysin sattuman hallitsemia tapahtumia ei voi ennustaa, joten niihin on hyvä oppia varautumaan.
Jumala suokoon minulle tyyneyttä hyväksyä ne asiat, joita en voi muuttaa, rohkeutta muuttaa niitä asioita, joita voin, ja viisautta erottaa nämä toisistaan. Reinhold Niebuhr
”Saat mitä haluat, mihin pyrit, mihin tähtäät.” … kunhan vain teen töitä sen eteen …
Tämä voi olla, niin uskomattomalta kuin kuulostaakin, useille meistä juuri se kompastuskivi. Kun ei usko omaan onnistumiseensa tai pitää sitä tuurina, joka ei koskaan omalle kohdalle kuitenkaan satu, jättää yrittämättä tarpeeksi.
Myönnän, että minäkin olen kuulunut tuohon ryhmään. Siis olen. Nyt kun ei enää ole niin väliä lopputuloksesta, vaan hetkessä elämisestä, olen alkanut pelata oman elämäni shakkia ihan tosissani. Omana itsenä eläminen on se alue, jossa toiminnan tulokset todella perustuvat itse hankittuun tietoon, taitoon ja kokemukseen
Tuo ”omana itsenä eläminen” on todella hieno ajatus, siihen meidän kaikkien pitäisi pyrkiä.
Sillä, ettei lannistu vastoinkäymisistä, vaan yrittää yhä uudelleen ja uudelleen, pystyy juuri muuttamaan todennäköisyydet itselleen suosiollisemmiksi. Kun heittää lanttia riittävän usein, lopulta se kruuna tulee.