Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Stephen King, kuuluisa ja erittäin menestynyt kirjailija – hänen kirjojansa on myyty yli 350 miljoonaa – syö palan juustokakkua joka päivä ennen kuin alkaa kirjoittaa.

Hyvin yleinen neuvo menestystä janoavalle on: Selvitä mitä menestyvät ihmiset tekevät. Tee sitten samoin.

Tämä vaikuttaa ihan järkevältä. Jos joku muukin on onnistunut ja menestynyt noin, miksen sitten minä?

Menestyneiden ihmisten tavoista, rutiineista ja ajattelumalleista onkin kirjoitettu paljon, hyvänä esimerkkinä Stephen Cowleyn tunnettu kirja The 7 Habits Of Highly Effective People.

Mitä erikoisempia tapoja

Mutta katsotaanpa, mitä kaikkea menestyneet ihmiset ovat tehneet.pplen suuruuden luoja Steve Jobs pukeutui aina samalla tavalla. Hänellä oli poolokauluspaita ja farkut. Hän on selittänyt tapaa sillä, että näin hänellä on vähemmän päätettäviä asioita, ja hän voi suunnata energiansa tärkeimpiin tehtäviin. Myös monet muut menestyneet henkilöt (mm. Barack Obama ja Mark Zuckerberg) ovat noudattaneet samaa periaatetta.

Siis: kun pukeudut aina samalla tavalla, menestymismahdollisuutesi kasvavat?

Steve Jobsilla oli paljon myös muunlaisia erikoisia tapoja (hän söi jossain vaiheessa vain porkkanoita tai omenia, jne.). Näitäkin voi yrittää.

Applen nykyinen pääjohtaja Tim Cook herää joka aamu 3:45. Myös monet muut menestyneet ihmiset nousevat hyvin aikaisin, koska varhainen aamu on heidän mukaansa kaikkein tehokkainta työaikaa.

No niin: kello soimaan huomenna aamulla kello 3.

Albert Einsteinin kerrotaan halunneen nukkua ainakin 10 tuntia yössä.  Erään haastattelututkimuksen mukaan 89 % miljonääreistä nukkui vähintään 7-8 tuntia yössä. Uni on tärkeää menestymiselle, se vaikuttaa muistin toimintaan ja luovuuteen.

Eli nukkumaan tänään kello 5 iltapäivällä?

Voltaire, ranskalaisen kirjailijan, sanotaan juoneen 40-50 kuppia kahvia päivässä pysyäkseen virkeänä. Paljon kahvia kulutti myös toinen kirjailija Honore de Balzac ylläpitääkseen luovuuttaan.

Mutta miten tämä sopii yhteen 10 tunnin yöunien kanssa?

Paavo Nurmen menestyksen takana oli paitsi askeettinen elämäntapa, pitkäjänteisyys ja tinkimätön asenne, myös eräs hänen harjoittelumetodinsa. Hän juoksi aluksi raitiotievaunun myöhemmin myös Turun ja Littoisten väliä kulkevien tavara- tai paikallisjunien perässä.

Siinä ohjetta Suomen kituvalle kestävyysjuoksulle: Pendolinon perässä olympiavoittoon.

Venäläisellä säveltäjällä Igor Stravinskylla oli oma erikoinen tapansa kaivaa luovuus esiin. Hän lukitsi itsensä huoneeseen työstäessään päivittäin sävellyksiään ja seisoi päällään aina kun törmäsi luovuuden esteeseen työssään. Näin hän omien sanojensa mukaan lepuutti päätään ja tyhjensi aivonsa.

Saksalainen runoilija Friedrich Schiller säilytti mätiä omenia kirjoituspöytänsä laatikossa. Niiden haju oli hänen mielestään ”inspiroiva”.

Taiteilijoilla on tunnetusti erikoisia tapoja. Mutta ehkä niissäkin on joillekin meistä jotain opittavaa.

Tässä näin aluksi muutamia hyviä tapoja menestymisen alkuun.

Siitä vain kokeilemaan. Palataan asiaan 10 vuoden kuluttua.

Todellisuus

Menestyneiden henkilöiden ohjeisiin ja neuvoihin kannattaa tutustua. Niistä voit saada ideoita, mitkä voisivat toimia myös omalla kohdallasi.

Niitä ei pidä kuitenkaan ottaa kuin kymmentä käskyä.

On paljon tapoja ja rutiineja ja ajattelun ja tekemisen malleja, joista voi olla hyötyä. Aikaisin herääminen, kuntoilu, kirjojen lukeminen, meditointi ja monet muut asiat, joita olet kuullut menestyneiden ihmisten tekevän.

Mutta vain jos teet niitä omalla tavallasi. Ja vain jos omaksut nämä tavat siksi, että olet järkeillyt niiden tuottavan myös sinulle hyötyä. Ei siksi, että ajattelisit muiden ihmisten tapojen kopioinnin antavan sinulle samanlaisen menestyksen tai elämän.

Menestyneiden henkilöiden tavat ja ajattelu ovat varmasti olleet yksi tekijä heidän menestyksessään. Ne ovat toimineet heidän kohdallaan. Nuo asiat ovat kuitenkin erittäin henkilökohtaisia. Niitä ei voi kuka tahansa kopioida omaan elämäänsä ja uskoa niiden vaikuttavan samalla tavalla.

Henkilöt, jotka ovat kehittäneet nuo tavat ovat tehneet sen kokeilemalla ja tekemällä sitä, mikä sopii heille ja tuo heille etua.

Todellisuudessa on vain yksi tapa, jota voit suoraan matkia ja joka vie sinut pitkälle: Tee kovasti työtä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *