Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Musta Joutsen-käsitteen lanseeraajalta Nassim Nicholas Talebilta on peräisin myös toinen nykyisen koronavirus-pandemian aikaan sopiva termi, antihauras. Se kertoo, miten Mustien Joutsenten maailmassa on elettävä.

Hauraan vastakohta ei Talebin mukaan ole murtumaton, vankka tai kestävä, vaan antihauras (antifragile). Antihauras on asia, joka ei ainoastaan kestä erilaisia häiriöitä, riskejä, epävakautta, mullistuksia, stressiä ja painetta, vaan tosiasiassa hyötyy niistä, ja tulee vahvemmaksi. Antihauraus on enemmän kuin joustavuus, resilienssi tai kestävyys. Joustava kestää iskuja ja pysyy samana, antihauras paranee niistä.

Klassinen esimerkki jostakin antihauraasta on Hydra, kreikkalainen mytologinen olento, jolla on monta päätä. Kun yksi pää leikataan pois, sen paikalle kasvaa kaksi uutta.

Lähes kaikki asiat maailmassa, jotka ovat kestäneet huomattavan pitkään ovat antihauraita järjestelmiä.  Tämä johtuu siitä, että hauraat asiat, jotka eivät kestä suuria muutoksia ja vastoinkäymisiä, ja jopa joustavat asiat, ovat hävinneet ajan mittaan, kun maailma on muuttunut niiden ympärille.

Esimerkkejä antihauraista asioista ja systeemeistä on paljon:

Miten erilaisiin muutoksiin, häiriöihin, mullistuksiin ja Mustiin Joutseniin sitten voi varautua, tulla vahvemmaksi ja kasvattaa antihaurautta. Niistä voi ajatella jopa hyötyvänsä.

On joitakin ajatuksia ja periaatteita miten tämä voi onnistua, miten elää antihaurasta elämää, esimerkiksi:

Näihin kaikkiin sisältyy se perusidea, että asioita ei kannata optimoida tätä päivää, eikä huomistakaan varten, vaan on otettava pitkän ajan tähtäin. Silloin voi olla lyhyellä aikavälillä tehottomampi, mutta pitkällä aikavälillä voittaa tai ainakin säilyy hengissä.

Vaikeus herättää neron. Nassim Nicholas Taleb

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *