Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Tavoitteita, unelmia, visioita. Niitä sinullakin on varmasti: edetä uralla, päästä matkustamaan, rakastua, rikastua, elää onnellisena…

Kaikki hyviä asioita. Eteenpäin menemistä, edistystä, etenemistä, asioiden paranemista.

Tässä kaikessa toiminnassa, hälinässä, pyrkimyksessä ja enemmän saavuttamisessa on kuitenkin syytä muistaa yksi tärkeä asia: et voi tehdä tai saavuttaa kaikkea samanaikaisesti.

Energia ja aika ei riitä kaikkeen.

Järkevämpää on keskittyä yhteen asiaan kerralla.

 

Menestys syntyy keskittymisestä

Todellinen menestys syntyy, kun keskitymme yhteen asiaan kerrallaan.

Mieleeni on jäänyt ensimmäisen kerta, kun todella tajusin tämän idean opiskeluni loppuvaiheessa. Pääaineeni lopputentti lähestyi. Aikaisemmin olin muiden aineiden tenteistä selviytynyt suhteellisen helposti, tietysti niihinkin päiväkausia lukemalla. Mutta pääaineen lopputenttiin keskityin todella tiiviisti. Unohdin kaiken muun, luin ja kertasin päiväkausia, päivät ja joskus yötkin. Mutta lopulta hallitsin aiheen niin hyvin, että pystyin näkemään mistä tahansa aiheeseen liittyvästä asiasta kysyttäessä sitä käsittelevän tekstin silmieni edessä, ikään kuin olisin lukenut vastauksen suoraan kirjasta. En osannut kirjaa ulkoa, mutta näin mielessäni asian oleelliset, kirjasta alleviivaamani kohdat selkeästi.

Lopputulos oli keskittymisen riemuvoitto, sain tentistä maksimipisteet ja -arvosanan.

Sen jälkeen olen kokenut samanlaisen keskittymisen työntöä ja iloa, voisi sanoa jopa flow`ta, esimerkiksi diplomityön valmistumisvaiheessa, ensimmäisessä suuremmassa omassa projektissani työelämässä ja sen jälkeen aina suurien ja vaativien hankkeiden ja toimeksiantojen parissa, erityisesti niiden loppuvaiheissa.

Siellä, missä onnistuin ja menestyin, olin rajoittanut keskittymiseni yhteen asiaan, ja missä menestykseni vaihteli, myös keskittymiseni oli hajaantunut.

 

Multitaskaaminen ei toimi

Olen päätynyt epäilemään, että eräs suurimmista syistä, miksi esimerkiksi monen opiskelijan gradu- tai muu lopputyö jää tekemättä, on keskittymisen puute. Se voi johtua opiskelun ohessa tehtävästä työstä tai omista harrastuksista. Lopputyö on kuitenkin useimmille niin vaativa, ettei sen läpivienti kestä multitaskaamista. Hyvä lopputulos vaatii kaiken henkisen kapasiteetin ja energian, mitä yleensä on käytettävissä.

On arvioitu, että vain 2,5 prosenttia ihmisistä kykenee tekemään useampaa asiaa samaan aikaan ilman että suoritustaso laskee.  Multitaskaaminen on tietokoneen käyttöjärjestelmälle hyvä ominaisuus, mutta meillä ihmisillä silkkaa tyhmyyttä.

Tietoinen tarkkaavaisuutemme ja keskittymisemme voi kohdistua aina vain yhteen asiaan kerrallaan. Omaa keskittymiskykyään voi myös kehittää.

Kun työskentelet jonkin vaativan hankeen tai tehtävän parissa, ei kannata ottaa vastaan ​​toista suurta tai edes pientä projektia.  Tämä strategia auttaa tekemään asiat nopeammin ja paremmin. Kun kiinnität huomiosi vain yhteen asiaan kerralla, saavutat paljon enemmän.

Työskenteletkö monien asioiden parissa? Eikö huomiosi kiinnity yhteen asiaan? On suuri mahdollisuus, että et saavuta parhaita mahdollisia tuloksia. Tai vielä pahempaa: Voit epäonnistua, jos yrität saavuttaa monia asioita samanaikaisesti.

 

Menestys ei synny kerralla

Syy on yksinkertainen: Useimmat meistä uskovat, että menestys syntyy kerralla, yhdestä tapahtumasta, teosta tai onnistumisesta. Todellinen elämä on erilaista.

Onnistuminen ja menestys syntyy peräkkäisistä teoista, ei yhdestä teosta.

Asiat yhdistyvät ja summautuvat. Opit yhden taidon. Sitten toinen. Saat yhden projektin päätökseen. Sitten toinen. Ajan myötä saavutuksesi muodostavat vaikuttavan saavutuksen.

Erittäin monet menestyneet ihmiset ovat maininneet keskittymisen, sitoutumisen yhteen päätavoitteeseen tai -alueeseen, eräänä menestyksensä lähteenä. Yhtä tärkeää kuin valita kriittiset tavoitteet tai alueet, joilla toimia, on hylätä kaikki muut. On pakotettava itsensä karsimaan. Kaikkea ei voi tehdä hyvin.

Kun keskityt yhteen asiaan kerralla, onnistut siinä. Kun toistat tätä riittävän pitkään, menestyt.

 

Keskittymisen merkitystä menestymisessä käsitellään laajemmin kirjassani Menestymisen taito.  Voit ostaa sen kaikista tunnetuimmista verkkokirjakaupoista, esimerkiksi tästä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *