Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

On yleinen näkemys, että opimme epäonnistumisesta enemmän kuin menestyksestä ja että epäonnistumisella on enemmän etuja kuin haittoja. Tämä näkemys on kuitenkin väärä. Todellisuudessa opimme enemmän onnistumisista kuin epäonnistumisista.

Tunnetuimpana esimerkkinä siitä, miten epäonnistumisiin pitäisi suhtautua, on keksijä Thomas Edison. Hän ei omasta mielestään epäonnistunut koskaan. Kun Edison oli kehittelemässä hehkulamppua, häntä haastatteli eräs toimittaja. Tämä oli kuullut, että Edison oli tehnyt epäonnistuneista prototyyppejä valtavan määrän. Toimittaja kysyi, miltä tuntui epäonnistua tuhansia kertoja.

Edison vastasi: En ole epäonnistunut kertaakaan. Päinvastoin,  olen täysin onnistuneesti löytänyt 10 000 huonoa tapaa valmistaa hehkulamppu.

Kun opit omista virheistäsi, opit, mitä ei pidä tehdä seuraavalla kerralla. Et kuitenkaan välttämättä opi sitä, mitä sinun pitäisi tehdä seuraavaksi. Sen sijaan oppiminen menestyksestäsi kertoo aina, mitä tehdä seuraavaksi. Siksi on tärkeää ymmärtää, vaikka epäonnistumisia ylistetään, epäonnistuminen ei ole menestyksen edellytys.

Epäonnistuminen on surkea opettaja, väittää toimittaja ja tietokirjailija Scott H. Young. Hänen mukaansa virheistä on hyötyä ainoastaan sellaisissa tapauksissa, joissa epäonnistumista seuraa nopeasti onnistuminen, sen sijaan että joutuisi yrittämään vielä pitkään. Syy on yksinkertainen matematiikka.

Menestys, epäonnistuminen ja informaatioteoria

Informaatioteorian periaatteista käy ilmi, että opimme yleensä enemmän onnistumisesta kuin epäonnistumisesta.

Tietoteorian kehitti matemaatikko Claude Shannon 1940-luvulla. Perusajatuksena on, että tieto vähentää epävarmuutta. On paljon vähemmän sellaisia olosuhteita tai ehtoja, jotka mahdollistavat menestymisen, kuin niitä, jotka mahdollistavat epäonnistumisen. Siten sen oppiminen, mikä toimii, antaa paljon enemmän tietoa kuin sen oppiminen, mikä ei toimi.

Edisonin optimismista huolimatta hänen oppimisprosessinsa olisi päättynyt välittömästi, jos hän olisi aloittanut volframista sen sijaan, että olisi kokeillut tuhansia materiaaleja, jotka eivät lopulta toimineet.

Tutkimukset tuottavista epäonnistumisista ja virheistä oppimisesta löytävät hyötyjä virheiden tekemisestä oppimistilanteissa – jos ne virheet korjataan viipymättä. Kun onnistunut esimerkki tai korjaava palaute seuraa välittömästi jokaista epäonnistumista, tiedon ero onnistumisen ja epäonnistumisen välillä eliminoituu.

Todellisessa elämässä epäonnistumista seuraa harvoin oppitunti, jossa kerrotaan tarkalleen, kuinka sinun olisi pitänyt tehdä se.

Tunteet onnistumisessa ja epäonnistumisessa

Eräänä näkökohtana epäonnistumisten hyödyllisyydestä on tuotu esiin niiden merkitys luonteen vahvistajana. Epäonnistumisen aiheuttamien negatiivisten tunteiden voittamista pidetään hyvänä oppituntina. Tätä edustaa esimerkiksi sanonta: Mikä ei tapa, se vahvistaa.

Tässäkin epäonnistumisesta oppimisen siunaus on liioiteltua.

Epäonnistuminen itse asiassa masentaa. Jatkuva epäonnistumisten kokeminen alentaa motivaatiota. Äärimmäisissä tapauksissa se voi johtaa opittuun avuttomuuteen , ja lopetat yrittämisen, vaikka menestys olisikin mahdollista.

Menestys ja onnistuminen sijaan motivoi. Se rakentaa minäpystyvyyttä ja itseluottamusta. Jos koet menestystä alkuvaiheissa matematiikassa, se lisää itseluottamustasi yritettäessä korkeampaa matematiikkaa.

Entä sisu ja sinnikkyys? Niillä on merkitystä, mutta on tärkeää olla sekoittamatta oikeaa tapaa käsitellä epäonnistumisia ajatukseen, että epäonnistuminen itsessään tekee meistä parempia.

Sisukkuus tulee uskosta, että nykyisistä epäonnistumisista huolimatta menestystä on luvassa. Mistä tällainen usko tulee? Youngin mukaa se tulee luottamustaustasta, joko omista menneistä onnistumisistasi tai muiden onnistumisten todistamisesta tai niistä oppimisesta.

Ajatus siitä, että epäonnistuminen on luonnostaan ​​luonteenmuodostusta, vaikuttaa kyseenalaiselta. Toistuva epäonnistuminen vaatii – mutta se ei rakenna – sisukkuutta. Vasta menestymisen kokeminen epäonnistumisen jälkeen vahvistaa sinnikkyyttä .

Pelkästään helppojen ongelmien hoitaminen ei lisää sisukkuutta Mutta ei myöskään jatkuva epäonnistuminen vaikeissa ongelmissa. Tärkeää on haastavien ongelmien ottaminen ja niissä menestyminen.

Epäonnistumisista voi yrittää oppia liikaa

Epäonnistumiset ja virheet ovat usein väistämättömiä. Siinä määrin kuin meillä on terve asenne, sinnikkyyteen nojautuminen on yleensä viisasta.  Toisaalta pitää muistaa, että tuhoon tuomituissa hankkeissa viivytellään usein liian pitkään. Parempi vaihtoehto on usein lopettaa ja aloittaa uudelleen.

Tällaisiin neuvoihin liittyy kuitenkin toinenkin vaara – voimme helposti ylioppia epäonnistumisista. Yritämme vetää epäonnistumisesta sellaisia johtopäätöksiä, joita ei ole mahdollista tehdä. Se voi viedä meidät vielä vakavampiin ongelmiin.

Monissa tapauksissa terve asenne epäonnistumiseen on vain jatkaa eteenpäin. Ota huomioon kaikki epäonnistunutta kokeiluasi ympäröivät tekijät, mutta älä odota lopullista tietoa siitä, mikä toimii. Menestys ei tule helpolla ja se on suhteellisen harvinaista.

Menestyksen suunnittelu

Loppujen lopuksi opimme enemmän onnistumisesta kuin epäonnistumisesta. Menestys tuo sekä enemmän tietoa että on motivoivampaa. Kun kovasta työstä on apua, sitä seuraa yleensä menestys.

Toisaalta on todennäköistä, että epäonnistumisia tulee useimmille meistä lukumääräisesti enemmän kuin onnistumisia. Silloin myös niistä kertyvä kokonaistieto ja -kokemus kasvaa.

Menestystä ei tietenkään voi koskaan taata. Tietämättömyytemme siitä, mikä tekee jostakin onnistuneen, tekee menestyksestä ensisijaisesti informatiivisen kysymyksen.

Siitä huolimatta voimme tehdä jotain antaaksemme menestykselle paremmat mahdollisuudet:

Epäonnistumisen kokeminen voi rakentaa arvokkaita luonteenpiirteitä: myötätuntoa, nöyryyttä ja kiitollisuutta. Tässä mielessä epäonnistumiset eivät ole hukkaan heitettyjä kokemuksia. Ja kun kohtaamme niitä, on luultavasti parasta nähdä ne positiivisessa valossa.

Mutta meidän tulisi välttää liioittelemasta tätä ajatusta, että paras tie menestykseen on sarja epäonnistumisia, varsinkin kun voimme valita vaihtoehtoisen reitin.

Yrittäminen on ensimmäinen askel matkalla epäonnistumiseen. Homer Simpson

Sinnikkyydestä ja epäonnistumisen merkityksestä menestymisessä voit lukea kattavammin kirjassa Menestymisen taito.  Voit ostaa kirjan kaikista tunnetuimmista verkkokirjakaupoista, esimerkiksi tästä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *