Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

On tammikuun alku, uuden vuoden alku. Haluatko alkaneen vuoden aikana muuttaa jotain elämässäsi?

Tammikuuta on sanottu kuukausien maanantaiksi. Pitkien pyhien, lomien ja vapaiden jälkeen alkaa taas arki ja uusi vuosi. Ja kuten maanantaihin, tammikuuhunkin voi suhtautua eri tavoin, riippuen siitä mitä alkavalta vuodelta odottaa ja millä asenteella sitä odottaa. Voit lähteä siihen joko odottavaisena ja uteliaana tai väsyneenä ja turtuneena odottaen taas samaa vanhaa rutiinia ja arkipäivän ongelmia.

Espanjassa eräs uuden vuoden traditio on viinirypäleiden syönti keskiyöllä kellon soidessa. Keskiyön jokaisen kellonlyönnin hetkellä syödään yksi rypäle. Kahdentoista rypäleen syönti kellon tahtiin tuo onnea alkavan vuoden jokaiselle kuukaudelle. Jos ei ehdi syödä kaikkia kahtatoista kun kello lakkaa lyömästä, kohtaa epäonnea uuden vuoden aikana.

Tammikuun ja uuden vuoden voi aloittaa monella tavalla. Yksi, ehkä helpoin ja käytetyin tapa on jatkaa elämää aivan kuten ennenkin, tekemättä mitään muutoksia, puhumattakaan että tekisi jotain uuden vuoden lupauksia. Jos tunnet että elämäsi on Ok, miksi muuttaa mitään. Ehjää ei kannata korjata.

Tai voit olla niin kyyninen, turhautunut, pettynyt, masentunut tai väsynyt oloosi ja tilanteeseesi, että et pysty enää ajattelemaan ja suunnittelemaan mitään muutosta elämääsi. Mitä mikään enää kannattaa, mitä kannattaa haaveilla, uneksia, kun kaikki kuitenkin jatkuu entisellään, harmaana arkena ja jokapäiväisenä puurtamisena tai vain hetkestä toiseen elämisenä ilman mitään toivoa paremmasta. (Vaikka itse asiassa tällaisessa tilanteessa muutoksen tarve olisi kaikkein suurin!)

Tai voit elää sitku-elämää eli ajattelet tekeväsi uusia ja hienoja asioita sitten myöhemmin, kun aikaa on enemmän. Mutta yleensä sellaista aikaa ei koskaan tule.

Mutta jos tunnet, että jotain todella ”tarttis tehrä”, ja jotain voisit yrittää tehdä, on olemaan toinen edelliselle täysin vastakkainen tapa. Voit päättää muuttaa elämäsi täydellisesti, alkaa tehdä kaikkia mahdollisia hyviä asioita, muuttaa elintapasi ja -tyylisi totaalisesti. Ja tehdä myös täydellisen suunnitelman tälle muutokselle, tavoitteineen ja aikatauluineen. Valitettavasti kokemus on kuitenkin osoittanut, että tällaisen täydellisen suunnitelman ja suuren muutoksen onnistuminen on erittäin epätodennäköistä. Uuden vuoden lupauksilla on yleensä huono ennuste.

Ehkä realismi voisi löytyä jostain näiden vaihtoehtojen väliltä. Jos tunnet hivenenkin muutoksen tarvetta, olet ehkä epävarma asian suhteen, tai olet utelias ja haluat kokeilla jotain uutta tai rajojasi, tai perheesi ja ystäväsi houkuttelevat sinua tekemään muutosta, kolmas tapa on päättää muuttaa vain jotain, vaikka pientäkin osa-aluetta elämästäsi, esimerkiksi lisätä liikuntaa, syödä vähemmän tai terveellisemmin, pudottaa painoaan, alkaa opiskella jotain uutta asiaa. Näitä aiheitahan löytyy runsaasti, kaikki monesti kokeiltuja ja yleisiä asioita, niitä sanoma- ja aikakausilehdet ovat tulvillaan vuodenvaihteessa.

Aloittamisen ja tekemisen voi tehdä helpommaksi monella eri tavalla.  Seuraavassa kolme erilaista vaihtoehtoa aloittaa vuosi ja muutos.

Erilaisia vaihtoehtoja aloittaa muutos

  1. Aloita pienesti

Aloittamisen esteenä on usein tieto edessä olevan urakan suuruudesta. Pelon voi torjua aloittamalla pienesti. Valitse vain yksi pieni asia, muutos elämääsi, esimerkiksi: yritän syödä vihreää puoli kiloa päivässä, tai kävelen 5000 askelta päivässä. Se voi olla ensimmäinen osa kaikkein eniten sinua askarruttanutta muutosta tai vain asia, jonka tekemisestä olet pitkään haaveillut. Kun saat sen aloitettua, ja siitä on jossain vaiheessa tullut osa normaaleja rutiinejasi, voit olla valmis ottamaan seuraavan askeleen tai ehkä uuden muutoksen aloittamisen harkintaasi.

  1. Tee bucket-lista alkavalle vuodelle

Ota hetki aikaa, mieti ja kirjoita lista asioista, joita haluat tehdä alkavan vuoden aikana.

Valitse yksinkertaisia, selkeitä ja realistisia asioita ja tavoitteita. Silloin ne jäävät myös paremmin mieleesi. Ota mukaan myös helppoja asioita, niiden toteuttamisesta ja ruksaamisesta pois listaltasi saat lisää motivaatiota.

Mieti mitä todella haluat tai olet pitkään ajatellut tekeväsi, älä turvaudu mihinkään valmiisiin ehdotusluetteloihin. Vasta kun sinulla on koossa vähintään 20 asiaa, voit turvautua muiden ehdotuksiin, josko ne toisivat esiin joitakin itseltäsi unohtuneita asioita.

Vuoden 2022 bucket-lista

Kun olet kirjoittanut nämä asiat muistiin, ja silloin tällöin silmäilet listaasi, alitajuntasi ja mielikuvituksesi tekevät työtä puolestasi, ja alat todennäköisemmin toteuttaa asioita yksi toisensa jälkeen vuoden mittaan. Kaikkia ei kannata odottaa pystyvänsä tai lopulta edes haluavansa toteuttaa, mutta kun teet mitä ehdit ja pystyt, saat kuitenkin aikaan paljon enemmän kuin ilman listaa. Vuoden kuluttua on kiinnostavaa ja opettavaista katsoa tuloksia ja ottaa niistä mallia seuraavaa kertaa varten.

  1. Aloita yksi asia kuukaudessa

Jos tunnet haluavasi elämääsi suurempaa muutosta, aloita yksi uusia asia joka kuukausi, mutta aloita se pienesti, kuten kohdassa 1. Kun jotain asiaa tekee ja toistaa kuukauden ajan se voi jo todennäköisesti jäädä pysyväksi tavaksi, rutiiniksi. Silloin on mahdollista tahdonvoimaa liikaa rasittamatta ottaa seuraava askel tai aloittaa jonkin toisen asian muuttaminen, uuden tavan rakentaminen

On hyödyllistä pyrkiä pois omalta mukavuusalueeltaan silloin tällöin, esimerkiksi juuri kerran kuukaudessa. Valitse tehtäväksesi ja kokeile asioita, joita ei ole ennen tehnyt, ja opit jotain aivan uutta, saat uusia näkökulmia elämääsi.

Aloittaminen on tärkeintä

Tärkeintä on että aloittaa, vaikka kuinka pienesti. Tärkeintä on tehdä jotain. Menestys ja onnellisuus tulevat asioiden tekemisestä.

Ja muista milloin on oikea aika aloittaa.  Se ei ole ensi viikolla tai huomenna, se on tänään.

Et koskaan muuta elämääsi, ennen kuin muutat jotain, mitä teet päivittäin. Menestyksesi salaisuus löytyy päivittäisestä rutiinistasi. John C.Maxwell

Yksi vastaus

  1. Hyvää Uutta Vuotta 2022 sinullekin Matti!

    Hienosti ole purkanut rutiinit atomeiksi. Meilläkin QL Partnerssissa on juurikin nyt paljon aloitettavaa kun kokonaan uusi konsepti uusien partnereiden kanssa käynnistetään. Kun on paljon mistä valita, niin kylläpä on priorisoimista 🙂

    Terveisin…

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *