Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Tavoitteet ovat tärkeitä, ne antavat sinulle suunnan, minne edetä. Tavoitteet auttavat sinua kohdistamaan huomiosi haluamiisi, tärkeänä pitämiisi asioihin.

Ne eivät kuitenkaan vie sinua perille. Onnistut vasta kun sinulla on prosessi, järjestelmä, jonka avulla saat tarvittavan tekemisen aikaan ja saavutat tavoitteesi.

Tavoitteet ovat tärkeitä

Selkeät, täsmälliset ja haastavat tavoitteet, joilla on lisäksi aikataulut ja suorituskriteerit, lisäävät tutkimusten mukaan suorituskykyä, onnistumista ja menestystä.

Tavoitteiden asettaminen on yleisesti todettu hyväksi tavaksi saavuttaa asioita, joita ihminen tai yritys haluaa. Ne antavat sinulle motivaatiota ja pystyt kohdistamaan ajatuksesi ja työntekosi oikein. Tavoite on sinun kompassisi.

Tavoitteet kirkastavat sinulle, mihin olet pyrkimässä. Silloin on helpompaa arvioida eteen tulevia tilanteita ja mahdollisuuksia ja päättää mitkä niistä sopivat tavoitteisiin. Tavoitteet auttavat keskittymään olennaiseen.

Tavoite on kuin käsky alitajunnalle: pyri tähän, tähän on tarkoitus päästä. Tapahtuu sama kuin lähtiessäsi ajamaan johonkin paikkaan. Asetat itsellesi tavoitteen (ja annat samalla alitajunnallesi käskyn): nyt ajan uimahallille uimaan. Jos reitti on tuttu, tietoinen mielesi ei juuri rasitu matkan aikana, reitti on ohjelmoitu alitajuntaan, aivan kuin se olisi ohjelmoitu navigaattoriin.

Mutta tavoite sinänsä on yleensä asian helpoin osa. Tavoitteiden asettaminen ei ole vaikeaa. Ongelmana on useimmiten se, miten saavuttaa tavoite.

Vaikka tavoitteen asettaminen voi tuntua helpolta, kannattaa kuitenkin aina pohtia, onko tavoite oikea, onko tavoitteen saavuttaminen siihen pantujen ponnistusten arvoista.

Elämässä on erilaisia tavoitteita, toiset tärkeitä ja toiset vähemmän tärkeitä. Olisi hyvä, jos nekin toteutuisivat, mutta se ei ole välttämätöntä. Kyösti Kakkonen

Tavoitteisiin liittyy ongelmia

Onko sinulla oikea, sinulle ja sinun tilanteeseesi sopiva tavoite? Väärä tavoite voi olla henkilökohtaisesti vahingollinen ja yrityksen kohdalla johtaa konkurssiin.

Tavoitteet voivat rajoittaa onnellisuuttasi. Henkilökohtaisiin tavoitteisiin liittyy yleensä, ainakin epäsuorasti oletus: Kun saavutan tavoitteeni, se tekee minut onnelliseksi. Tunnet saavuttavasi onnellisuuden vasta, kun olet saavuttanut jotain.

Tavoitteen pitäisi kuitenkin olla sellainen, että olet onnellinen jo sitä tavoitellessasi.  Tal Ben-Shaharin mukaan keskeistä ei ole niinkään se, että ihminen saavuttaa pitkän aikavälin tavoitteensa, vaan se, että hänellä on niitä.

Tavoitteet toimivat näin vain, jos muutamme niihin kohdistuvia odotuksiamme. Sen sijaan, että ne olisivat päämääriä, joiden saavuttaminen tekee meidät onnelliseksi, meidän pitäisi nähdä ja kokea ne välineinä. Niiden tehtävänä on auttaa meitä nauttimaan nykyhetkestä.

Tämä onnistuu vain, jos itsellemme asettamamme tavoitteet, tai tavoitteet, joita meillä ylipäätään on, ovat sellaisia, jotka itse hyväksymme, oman itsemme mukaisia.

Onnellisuutta ei kannata tavoitella, se ei synny tavoittelemalla.  Onnellisuus ei ole hyvä elämän päämäärä. Voit aina tulla onnellisemmaksi, mutta kukaan ei ole joka hetki täydellisen onnellinen.

Tavoite voi myös olla ristiriidassa pitkän aikavälin edistymisen kanssa. Kun kaikki kova työsi keskittyy tiettyyn päämäärään, mitä jää viemään sinua eteenpäin sen saavuttamisen jälkeen? Tästä syystä monet ihmiset huomaavat palaavansa vanhoihin tapoihinsa saavutettuaan tavoitteen.

Tavoitteen saavuttaminen on vain hetkellinen muutos. Tavoitteen saavuttaminen muuttaa elämääsi vain väliaikaisesti.  Ajattelet, että sinun on muutettava lopputulosta, mutta se ei ole ongelma. Sinun on muutettava prosesseja, järjestelmiä, käyttäytymistä, joka saa aikaan tuon tuloksen. Jos tavoitteesi on esimerkiksi ollut saavuttaa laihduttamalla tietty paino, sen saavuttaminen ratkaisee ongelmasi vain väliaikaisesti, jos sen jälkeen palaat entisiin elintapoihisi.

Liian isot tavoitteet johtavat vitkutteluun

Tavoitteiden asettamisesta on usein korostettu, että korkealle asetetut tavoitteet synnyttävät runsaasti motivaatiota ja energiaa, matalat tavoitteet vain vähän.

Mutta vaarana on, että jos sinulla on hieno unelma, suuri tavoite, jonka toteuttaminen vie vuosia tai vuosikymmeniä, sen suuruus voi alkaa tuntua musertavalta ja äärimmäisen vaikealta saavuttaa. Alat epäillä kykyjäsi ja voimiasi sen toteuttamiseen jo ennen kuin aloitatkaan. Yksi suurimmista syistä vitkutteluun ovat liian suuret tavoitteet.

Unelman saavuttaminen edellyttää kahden asian yhdistämistä. Ensinnäkin sellaisen tavoitteen määrittämisen, joka jaksaa innostaa sinua pitkään, joka motivoi sinua ja johon haluat panostaa.  Ja toiseksi: sellaisten pienten, saavutettavissa olevien päivittäisten tavoitteiden luomisen, joiden avulla tunnet koko ajan edistyväsi kohti unelmaa, ja joiden saavuttaminen pitää yllä innostusta.

Avain menestykseen ei ole yksi merkittävä teko, vaan sarja pieniä tekoja. Kun teet niitä joka päivä ja toistat ne viikosta viikkoon ja kuukaudesta toiseen, ne johtavat tavoitteeseesi.

 Kirjailija Arthur Millerin oli ohje: Unohda kirjat, jotka haluat kirjoittaa. Ajattele vain kirjaa, jota kirjoitat.

Tätä voi vielä pelkistää eteenpäin: Unohda kirja, jonka haluat kirjoittaa. Ajattele vain seuraavaa lausetta, jonka kirjoitat.

Ota pieniä askelia joka päivä ja eräänä päivänä huomaat olevasi perillä. Muista, että kaikki suuret asiat ovat aluksi olleet pieniä.

Kiinnitä huomiosi ja keskity prosessiin, järjestelmään, tekemiseen

Tietokirjailija James Clearin mukaan paras tie menestykseen on keskittyminen prosesseihin, järjestelmiin ja tapoihin: ”Suurin hyöty, jonka tavoitteet tarjoavat, on suunta, ja kun sinulla on selkeä suunta, melkein kaikki energiasi pitäisi keskittyä järjestelmään ja prosessiin. ”

Tavoitteet ovat hyviä kehityksen suunnitteluun, mutta prosessit, tavat ja tekeminen, saavat kehityksen aikaan. Unelmat ja tavoitteet voivat antaa suunnan. Ne myös työntävät sinua eteenpäin jonkin aikaa. Ne ovat aluksi suuri motivaatiotekijä.

Mutta lopulta hyvin suunniteltu ja toteutettu prosessi on se, joka ratkaisee. Kilpailussa kaikilla on sama tavoite: voitto. Mutta vain se, jolla on paras prosessi, voittaa. Kun luot oikean prosessin ja sitoudut siihen, voit saavuttaa tavoitteesi.

Jokainen saavuttamasi tulos on tietyn prosessin tulos. Jos noudatat oikeaa prosessia tarpeeksi kauan, saavutat lopulta tavoittelemasi tuloksen luonnollisena sivutuotteena.

Älä ajattele kaikkea sitä työtä, joka tarvitaan tavoitteen saavuttamiseen. Se saa olosi tuntumaan tukalalta. Ajattele vain puolen tunnin tai tunnin tekemistä päivittäin. Vain puoli tuntia päivässä.

Idea on siinä, ettet ole huolissasi kaikesta, mitä on jäljellä, edessä olevista ongelmista ja työstä.  Keskityt vain ajan käyttämiseen ja prosessiin luottamiseen: Jos opiskelen tunnin joka päivä, olen hyvin valmistautunut kokeeseen.

Helpota aloittamista

Jos sinulla on vieläkin ongelmia aloittamisen kanssa ja pelkäät sortuvasi asian lykkäämiseen, vitkutteluun, alenna edelleen aloittamisen tavoitetasoasi:

Nämä tuntuvat jo niin helpoilta ja yksinkertaisilta, etteivät ne herätä negatiivisia tunteita. Niiden avulla otat ensimmäisen askeleen ja pääset alkuun. Tärkeintä on tehdä ensimmäisestä asiaan liittyvästä toimenpiteestä niin pieni ja helppo, että sen tekeminen tuntuu lastenleikiltä.

Tee toteutuksesta tapa, rutiini, prosessi. Kiinnitä huomiosi vain itse tekemiseen, prosessiin. Unohda tulevaisuudessa oleva tavoite, jonka suuruuden ja vaikeuden ajatteleminen voi pelkästään masentaa. Katso missä olet nyt ja suunnittele sitten sen perusteella polku tavoitteeseen.

Menestys tulee siitä, että tekee puoli tusinaa asiaa todella hyvin, toistettuna viisi tuhatta kertaa. James Clear

Tavoitteita menestymisen osatekijänä käsitellään tarkemmin kirjassa Menestymisen taito.  Voit ostaa sen kaikista tunnetuimmista verkkokirjakaupoista, esimerkiksi tästä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *