Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Mikä on nopein tapa rikastua? Monien mielestä se on Lotto (tai Eurojackpot). Mutta se on myös kaikkein epävarmin tapa, todennäköisyys ja mahdollisuutesi päävoittoon on lähes nolla. Entä mikä on varmin tapa vaurastua? Se on kokemusten mukaan sijoittaminen. Mutta se on yleensä aina myös erittäin hidas tapa.

Sijoittamisen lisäksi erääksi tavaksi rikastua tuodaan usein esiin oman yrityksen perustaminen. Sen avulla vaurastumiseen liittyy paljon riskejä ja todennäköisyys on pieni. Onnistumismahdollisuus on kuitenkin huomattavasti suurempi kuin lottoamisessa. Myös yrityksen kautta vaurastuminen on yleensä paljon aikaa vievä tapa. Tosin nykyisenä kiivaana digiaikakautena yritysmyyntien kautta rikastuminen on ollut aikaisempaa nopeampaa.

Yrittäjä ja kirjailija Scott Gallowayn, joka on itse rikastunut perustamiensa ja myymiensä yritysten kautta, mukaan vastaus kysymykseen: Miten rikastutaan? on: Hitaasti.

Sekä sijoittamiseen että yritystoimintaan, ja niiden avulla vaurastumiseen, liittyy eräitä yhteisiä tekijöitä, periaatteita, joiden noudattaminen tekee onnistumisesta mahdollista. Kaksi tärkeimmistä ovat pysyminen omalla pätevyysalueella ja hitaasti kiiruhtaminen.

Pysy omalla pätevyysalueellasi

Meistä jokaisella, viisaimmallakin, on rajallinen määrä tietoa. Siksi yksi sijoittamisen ja yritystoiminnan kultaisista säännöistä on: pysy oman osaamisesi alueella. Jos et ymmärrä sijoituskohdettasi tai toiminta-aluettasi, sen luonnetta ja siihen sisältyviä riskejä, jätä se väliin ja jatka etsimistä.

Kun pystyt keskittymään muutamien asioiden välttämiseen, voit varmistaa, että et menetä rahojasi. Ja se on vaurauden rakentamisessa tärkeintä.

Aina kun olet harkitsemassa kovalla työllä hankkimiesi rahojen sijoittamista johonkin, kysy itseltäsi: ymmärränkö mihin olen laittamassa rahojani, ymmärränkö tämän sijoituksen?

Esimerkiksi maailman tunnetuimpiin sijoittajiin kuuluvat Warren Buffett ja Charlie Munger ovat aina pitäneet tätä perustetta ohjenuoranaan ja menestyneet loistavasti.

Jos kysyy rahaa sijoituksissa menettäneiltä ihmisiltä, mitä tapahtui, voi ensimmäinen vastaus olla: Minulla oli huonoa tuuria. Rehellinen vastaus on kuitenkin useimmiten: En tiennyt, mitä olin tekemässä.

Jos tunnet asuntomarkkinoita, asuntojen vuokrausta ja kunnostusta voit hyvällä mielellä ryhtyä asuntosijoittajaksi. Jos et tunne näitä, älä ryhdy tai ainakin opettele tuntemaan alue ensin. Sama pätee mihin tahansa sijoittamiseen ja yritystoimintaan. Jos et tunne aluetta, opettele ensin ja kokeile pienillä panoksilla.

Kysy aina ensin ennen sijoittamista itseltäsi: Ymmärränkö, mihin olen sijoittamassa rahojani?

Kiiruhda hitaasti

Toinen loukku, johon sijoittajat ja yrittäjät rikastumaan pyrkiessään usein putoavat, on kiire. Pyrkimys on päästä eteenpäin ja rikastua mahdollisimman nopeasti.

Ihmiset pelkäävät, että tilaisuus päästä nopeasti kiinni suuriin rahoihin, menee ohi, jos siihen ei tartu heti, välittömästi. Tämä on myös keino, jota lähes kaikki tavaroiden ja palvelujen markkinoijat käyttävät hyväkseen saadakseen kuluttajat tekemään ostopäätöksiä.

Tarttuessasi nopean toimijan tilaisuuteen ja ostaessasi uuden puhelimen tai älykellon, vahinko ei ole kovin suuri.

Mutta jos sijoitat kaikki rahasi saamasi ”varman” vihjeen perusteella yhden yhtiön osakkeisiin, asiaan sen tarkemmin tutustumatta, liikut kovin heikoilla jäillä.

Sijoittaminen (kuten yritystoimintakaan) ei ole pikamatka. Se on pikemminkin maraton, joka kestää vuosia, useimmiten vuosikymmeniä.

Jos haluat rikastua tai ainakin vaurastua sijoittamisella, ota aikatähtäimeksi 20–30 vuotta. Silloin liikut suhteellisen varmalla pohjalla.

Sijoittamisessa ei ratkaise sijoituksen ajoittaminen, vaan sijoituksen pitoaika.

On melko helppoa tulla hyvin toimeentulevaksi hitaasti. Mutta ei ole helppoa rikastua nopeasti. Warren Buffett

Sydämessään kaikki tietävät, että ”rikastu nopeasti” -kirjoista rikastuvat vain ne, jotka kirjoittavat niitä. Richard M. Nixon

Kuten melkein kaikki sähköpostin käyttäjät, saan paljon roskapostia joka päivä. Suuri osa siitä auttaa minua pääsemään eroon veloista tai rikastumaan nopeasti. Se olisi hauskaa, jos se ei olisi niin ärsyttävää. Bill Gates

Tein rahani vanhanaikaisella tavalla, olen perinyt ne. John Raese

Menestymisestä voit lukea kattavammin kirjassa Menestymisen taito.  Voit ostaa sen kaikista tunnetuimmista verkkokirjakaupoista, esimerkiksi tästä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *